Medgyessy: "Soha ennyi esélyünk nem volt"

MTI
2004.05.02. 23:41
Soha ennyi esélyünk nem volt, ezzel élni kell, bízni kell magunkban - mondta Medgyessy Péter miniszterelnök a Magyar Televízió A szólás szabadsága című műsorának vasárnap este sugárzott adásában.

"A magyaroknak minden okuk megvan rá, hogy higgyenek magukban" - hangsúlyozta a kormányfő, aki szerint sok mindent tanulhatunk az Európai Unió országaitól, az unió állampolgáraitól, de amit igazán érdemes megtanulnunk, az a hit és az önbizalom.

Mint megjegyezte, a csatlakozás éjszakáján az emberekben kezdett valami kinyílni, kivirágozni, és ez nagyon jó.

"Nagyjából lehet látni azt, hogy mi lesz Magyarország jövője, Magyarország útja" - közölte a miniszterelnök, példaként említve Burgenlandot, Ausztria keleti részének tizenöt éves fejlődését.

Medgyessy Péter kiemelte: az emberben mindig van egyfajta bizonytalanság, a magyar lakosságban is jelen van az ismeretlentől való félelem.

"Amit nem tudunk, hogy milyen, attól mindig egy kicsikét tartunk, és aggódunk, és ez bennem volt akkor is, amikor nem voltam miniszterelnök és természetesen most is bennem van" - tette hozzá.

A munkaerőpiacok megnyitását illetően a miniszterelnök azt mondta: mi is kértünk bizonyos időt egy-egy feladatkör megoldására, nem kell csodálkozni akkor, ha a partnerek is türelmi időt kérnek.

"Szerintem nincs igazi veszély a munkaerő szempontjából Nyugat-Európában és ezt messze-messze eltúlozzák a nyugati sajtótermékek" - szögezte le.