A házelnök szerint elegendően írták alá a kórháztörvény elleni petíciót

MTI
2004.05.03. 16:04
Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke hétfőn a parlamentben bejelentette, hogy az Országos Választási Bizottság elnökének tájékoztatása szerint a Munkáspárt, a Baloldali Front - Munkás Ifjúsági Szövetség és a Társadalmi Demokráciáért Mozgalom által benyújtott, a kórház-privatizációval kapcsolatos népszavazási kezdeményezés érvényes aláírásainak száma meghaladja az alkotmányban előírt mennyiséget.

Az aláírási íven a következő kérdés szerepel: "Egyetért-e ön azzal, hogy az egészségügyi közszolgáltató intézmények, kórházak maradjanak állami, önkormányzati tulajdonban, ezért az Országgyűlés semmisítse meg az ezzel ellentétes törvényt". Az Országgyűlésnek a bejelentést követően 15 nap áll rendelkezésére, hogy döntsön a népszavazás elrendeléséről. A határozatot három napon belül át kell küldeni Mádl Ferenc köztársasági elnöknek, aki 15 napon belül, illetve ha jogorvoslati kérelem érkezik, akkor annak elbírálását követően 15 napon belül kiírja a népszavazás időpontját, 90 napon belüli időpontra.

A törvény elfogadása, az egészségügyi privatizáció ilyen módon történő kiterjesztése miatt számos szervezet, párt tiltakozott, többen az Alkotmánybírósághoz is fordultak az ügyben. A testülethez fordult az államfő is, alkotmányértelmezésre irányuló indítvánnyal. Az Alkotmánybíróság 2003. december 15-én megsemmisítette a törvényt, amelynek közjogi érvénytelenségét állapította meg. A határozat szerint az Országgyűlés megsértette a jogszabály újratárgyalására vonatkozó alkotmányi előírást és az érdemi tárgyalást biztosító eljárási szabályokat. Mintegy 230-240 ezer hiteles aláírás gyűlt össze.