Lemondatná a miskolci MSZP-s alpolgármestert a Fidesz

MTI
2004.05.07. 14:42
A miskolci önkormányzat Fidesz vezette ellenzéki frakciója, Szűcs Erika (MSZP) alpolgármester menesztését szorgalmazza, és felszólítja Káli Sándor (MSZP) polgármestert, mondassa le helyettesét - közölte rendkívüli sajtótájékoztatón az ellenzéki frakció vezetője pénteken. "Az ezen a héten megtartott közgyűlésen egyértelműen kiderült, hogy Miskolc szocialista vezetése magára hagyta az egyre kilátástalanabb helyzetbe került diósgyőri kohászatot, Szűcs Erika alpolgármester pedig egyértelműen kijelentette, hogy nincs szüksége a városnak erre az iparágra, ezért neki távoznia kell posztjáról" - szögezte le Juga György.

Az előzményekről szólva a politikus elmondta: a felszámolás alatt álló és termelését február óta szüneteltető diósgyőri kohászati cég megmentése érdekében az önkormányzat ellenzéki Összefogás-Fidesz-MDF frakciója azt kezdeményezte, hogy a közgyűlés közvetlenül forduljon a miniszterelnökhöz, ezt a helyi önkormányzatokról szóló 1990-es törvény teszi lehetővé. A szocialista városvezetés javaslatunkat egészen egyszerűen lesöpörte, ebből egyértelműsítjük, hogy "még kérdezni sem mernek a saját kormányuktól" - mondta Juga György.

A közgyűlésen Káli Sándor polgármester arról tájékoztatta a képviselőket, hogy Burány Sándor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter egyebek mellett azt közölte vele, hogy a minisztérium "több csatornán keresi a megoldást a foglalkoztatási gondok megoldására". A polgármester mindezek ismeretében arra kérte az ellenzéki frakciót, hogy "vonja vissza javaslatát", ugyanis az oka fogyottá vált, hiszen a szakminiszter levelében a gondok orvoslását ígérte. Az MTI megkeresésére Szűcs Erika hazugságnak, rágalomnak minősítette a Fidesz vádjait, mint mondta jegyzőkönyv és hangfelvétel is bizonyítja az ellenzék állításának ellenkezőjét.

A több mint két évszázados múltú diósgyőri kohászati cég vezetése április végén egy munkásgyűlésen jelentette be: jogerősen megkezdődött a társaság felszámolása, miután a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság elrendelte. A kohászati gyár ezerszáz embernek adott munkát.