Aláírásgyűjtési csalásokkal vádolja a Fideszt az MSZP

MTI
2004.05.09. 13:23
"Kérjük, hogy Orbán Viktor öntsön tiszta vizet a pohárba! Mai kampánynyitó rendezvényükön jelentse be az aláírásgyűjtés végét, nyilatkozzon arról, hány hamis aláírás, hány törvénytelen választói adatnak a begyűjtése történt az elmúlt hat hét folyamán!" - mondta Zuschlag János, a Fiatal Baloldal - Ifjú Szocialisták elnökhelyettese vasárnap, budapesti sajtótájékoztatóján. A szocialista politikus azt is kérte: a Fidesz fogadja el, hogy az Országos Választási Iroda vagy a közjegyzői kamara hitelesítse az aláírásokat. "Hiszen ameddig nem engedik, hogy független szervek megvizsgálják, nem lehet komolynak tekinteni kezdeményezéseiket. Egyértelműnek látszik, hogy félnek az igazságtól, félnek attól, hogy valaki megvizsgálja ezen aláírások valódiságát, megvizsgálja azt, hogy valóban hány százezer interneten rácsalt aláírás van".

A szocialista honatya elmondta, hogy az aláírásgyűjtés során az elmúlt napokban is több olyan eset történt, amikor nem korrektül jártak el. Például a Fidesz helyi szervezete adatbázis-vásárlást, -eladást hirdet, Vácott a kórházban gyűjtöttek aláírást, holott az munkahelyen tilos, Székesfehérváron mise után, Esztergomban pedig a kopogtatócédulák gyűjtésével párhuzamosan folyt az aláírásgyűjtés.

Több ezer plakát felhasználásával felvilágosító akció indul, hogy mindenki tisztában legyen azzal, "mi is folyik ebben az országban" - mondta a szocialista politikus. A sajtótájékoztatón bemutatott plakáton olvasható: "Vigyázat, adatgyűjtés!", "Nemzeti petíció - titkos névjegyzék", "Vigyázz, mit írsz alá!"