Késik a médiatörvény módosítása

MTI
2004.05.12. 00:22
A médiatörvény jogharmonizációs célú módosításához egyelőre nincs meg a szükséges támogatás, az ellenzék ugyanis az előterjesztés keddi általános vitájában, a parlamentben jelezte, hogy nem ért egyet a kétharmados többséget igénylő javaslattal.

Vass Lajos, a kulturális minisztérium politikai államtitkára elmondta, hogy a javaslat változatlanul hagyja az Európai Bizottság által bírált úgynevezett magyar alkvótát, vagyis azt, hogy a műsorszolgáltatók az évi teljes műsoridő 7 százalékát magyar nyelven készített műsorokkal kell, hogy kitöltsék.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány eredetileg 5 százalékra kívánta csökkenteni az alkvóta mértékét, a többi közt azért, hogy demonstrálja az Európai Bizottságnak a magyar fél megegyezési szándékát. A kormány azonban, az előzetes négypárti egyeztetéseken kialakult álláspontok miatt úgy döntött, hogy - noha egy esetleges európai bírósági eljárás hátrányos helyzetbe hozhatja Magyarországot az uniós támogatások szétosztásánál - változatlanul hagyja a vitatott rendelkezést.