Nyelvvizsgát ér a kétszintű érettségi

2004.05.18. 10:30
A nyelvvizsga utoljára 2005-ben váltja ki a nyelvi érettségit. Az idegen nyelvből sikeresen tett emelt szintű érettségi vizsga azonban az elért eredménytől függően államilag elismert C típusú nyelvvizsgával lesz egyenértékű. A kétszintű érettségi rendszere kapcsán egyre több kérdés fogalmazódik meg azokban, akik bőrükön érzik a változást. Milyen követelményeknek kell megfelelni a nyelvi érettségi rendszerében? Miért érdemes előrehozott nyelvi érettségit tenniük idegen nyelvből azoknak, akik nem jövőre vizsgáznak? Miért érdemes az érettségi mellett más típusú nyelvvizsgát is szerezni?

Többek között ezekre a kérdésekre kaphatnak választ a résztvevők május 22-én, az Országos Nyelvvizsga Nyílt Napon, ahová elsősorban angol vagy német nyelvből vizsgára készülő diákokat, és tanárokat is várnak a szervezők. Az országos rendezvényen bemutatkoznak a nyelvvizsga-központok angol és német nyelvből, és az EU csatlakozással várható változásokról is szó esik. A Felvételi Információs Szolgálat (FISZ) országos középiskolai felméréséből (2003 őszén 298 középiskola 3654 pedagógusának részvételével) ugyanis kiderült, hogy a középiskolai tanárok kétharmada tud arról, hogy az Európa Tanács által megfogalmazott ajánlások szerint a nyelvvizsgaközpontoknak át kell dolgozniuk a nyelvvizsga-rendszereket.

A kutatás eredményei azt is megmutatták, hogy a pedagógusok átlagosan 2,8 nyelvvizsga rendszert ismernek, a nyelvtanárok pedig átlagosan 4,2-t.

A rendezvényről érdeklődni lehet a (06 1) 473 0769-es telefonszámon, a www.fisz.hu oldalon és az info@opr.hu e-mail címen.