Gábor, Karina, Ders
7 °C
21 °C

Hatályon kívül az Orbán kontra Bozóki per ítélete

MTI
2004.05.20. 11:10
Hatályon kívül helyezte a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön másodfokon az Orbán Viktor kontra Bozóki András személyiségi jogi perben az elsőfokú ítéletet, mely elmarasztalta a politológust és a Magyar Hírlap kiadóját egy - a székházügy kapcsán az exkormányfőt illető - kijelentés miatt.

A Magyar Hírlap 2003. szeptember 5-i cikke szerint Bozóki András úgy fogalmazott: "amikor a Fidesz 1993-ban eladta a Tiszti Kaszinót, ma már tudjuk, hogy a közpénzből családok magánpénze lett. Orbán Viktor és környezete a politikusi létet használta fel a meggazdagodásra". A kijelentés miatt Orbán Viktor pert indított, első fokon a Fővárosi Bíróság elmarasztalta a politológust, illetve a kiadót, és egyetemlegesen arra kötelezte őket, hogy fizessenek meg félmillió forint nem vagyoni kártérítést. A Fővárosi Bíróság elsőfokú ítélete szerint az alperesek megsértették Orbán Viktor jó hírnevét, amikor olyan hamis látszatot keltettek, hogy a Fidesz által értékesített Tiszti Kaszinó bevételét Orbán Viktor, politikusi létét felhasználva személyes meggazdagodásra használta fel.

Az ügy alperesi fellebbezés nyomán került a Fővárosi Ítélőtáblára, amely csütörtökön kihirdetett végzésében eljárási szabálysértés miatt hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet, és új eljárásra utasította a Fővárosi Bíróságot. A tábla külön kiemelte, hogy az ügy érdemében nem foglalt állást, a hatályon kívül helyezés oka, hogy az alperesi kiadó tulajdonosváltozását illetően az ezzel kapcsolatos kötelező eljárási rendelkezéseket figyelmen kívül hagyták az elsőfokú eljárás résztvevői.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!