Betemetik az árkokat a Zengő lábánál

MTI
2004.05.20. 11:36
Megkezdődött a korábban tervezett mecseki NATO-radarállomás áramellátásához, kábelek fektetésére kiásott árkok betemetése a Zengő lábánál, közölte a Civilek a Zengőért Mozgalom vezetője a munkálatok helyszínén tartott csütörtöki sajtótájékoztatón. "Az összesen mintegy nyolcszáz méter hosszú árok betemetése azt jelzi: a Honvédelmi Minisztérium (HM) visszalép, és nem kíván lokátort építeni a Mecsek csúcsán" - hangoztatta Herbert Tamás. Szavai szerint az eredeti környezet visszaállítására a HM kérte meg a kivitelezőt, miután civilek levélben fordultak a szaktárcához, rámutatva: az árkok nemcsak a környezetet csúfítják, hanem életveszélyesek is az arra közlekedők számára. A munka markolók bevonásával szerdán kezdődött, és várhatóan 4-5 napot vesz igénybe.

Herbert Tamás szólt arról is, hogy tudomása szerint még nem alakult meg az a bizottság, amelynek feladata a lokátorberuházás lehetséges alternatíváinak kidolgozása. "Jelöltek már vannak, de a tagokat még nem választották ki." A mozgalom vezetője reményét fejezte ki, hogy a grémium "képes lesz természetvédelmi területen kívüli, alkalmas helyszínt találni". Úgy vélte: ilyen lehet például a közeli Tenkes-hegy akácokkal beültetett része.

A kormányszóvivő április 7-én jelentette be, hogy egy független szakértői testület alakul a Zengőre tervezett, a NATO által finanszírozott lokátorállomás ügyében. A testület létrehozásáról korábban a honvédelmi, az igazságügyi, a külügyi és a környezetvédelmi tárca vezetője állapodott meg. Az építkezést korábban Greenpeace-aktivistákkal "megerősítve" civil szervezetek tagjai akadályozták meg a Zengőn.