Véget ért az európai zsidóság közgyűlése

MTI
2004.05.23. 16:05
Soha nem lehet az antiszemitizmust kiirtani, de Európában megvan a kellő politikai és jogi támogatás a jelenséggel szembeni fellépéshez - mutatott rá zárszavában az Európai Zsidó Közösségek Tanácsának vasárnap hivatalba lépett elnöke az Európai Zsidóság 3. Közgyűlésén Budapesten.

Büszkén és erősen akarunk állni Európában - hangsúlyozta Jonathan Joseph, aki az Európai Zsidó Kongresszus elnökévé hat hónapja megválasztott Cobi Benatoff utódaként tölti be az European Council of Jewish Communities (ECJC) vezetői tisztségét.

Az európai tanács új elnöke kiemelte: az antiszemitizmussal szembeni "ellenméreg" az, ha "erősen láthatóak" a zsidó közösségek.

Jonathan Joseph bejelentette, hogy az európai zsidóság következő közgyűlését 2007-ben tartják, a helyszínt azonban nem nevezte meg. A legutóbbi közgyűlést három évvel ezelőtt Madridban rendezték meg.

Mario Izcovich, a The Amarican Jewish Joint Distribution Committee (AJJDC) igazgatója utalt arra, hogy a résztvevők által kitöltött kérdőívek alapján felmérést készítettek.

Egyes adatokat kiemelve egyebek mellett elmondta: a jelenlévők 90 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a zsidó lakosságnak országában kevesebb, mint 60 százaléka vesz részt aktívan a zsidó életben.

Neville Kluk, az LCJC ügyvezető igazgatója beszámolt arról, hogy a csütörtökön kezdődött közgyűlésen összesen 45 ország képviseltette magát, beleértve az Egyesült Államokat, Izraelt és Dél-Afrikát is. Az eseményre összesen 1031 delegátus érkezett Budapestre.