Kósa: Nincsenek maffiaszerű összefonódások a Debrecenben

MTI
2004.05.24. 19:42
Csontos János szocialista képviselő, az MSZP hajdú-bihari alelnöke szerint "maffiaszerű összefonódások, saját cégeikkel szerződő igazgatósági tagok, rendőrségi nyomozás jellemzi a Debreceni Vagyonkezelő Rt. (Cívis Holding) működését." Csontos János hétfői sajtótájékoztatóján úgy vélte, hogy mindazt, amit ő fölvet, a politika köti össze: a szereplők egytől egyik Kósa Lajos polgármesterhez, illetve a Fidesz - Magyar Polgári Szövetséghez kapcsolódnak.

Emlékeztetett arra, hogy a rendőrség nyomozást folytat hűtlen kezelés és magánokirat-hamisítás miatt a holding beruházása kapcsán, s kifejtette: "a Debrecen város tulajdonában lévő összes vagyont, ingatlant, vállalkozást stb. kezelő vállalat igazgatóságában számos, a Fideszhez és Kósa Lajoshoz kötődő személy kapott helyet, ezek az igazgatósági tagok a vagyonkezelőtől komoly megbízásokat adtak a saját tulajdonukban lévő cégeknek".

Kósa Lajos sajtóközleményében kitért arra, hogy a debreceni önkormányzatot és a vagyonkezelő rt.-t az elmúlt két évben több tucat alkalommal vizsgálta az APEH, a KEHI, a VPOP, az ÁSZ és a rendőrség. "Még egyik vizsgálat sem talált semmilyen szabálytalanságot, sőt, az Állami Számvevőszék kifejezetten példásnak tartotta Debrecen önkormányzatának vagyonkezelését és a vagyonkezelő rt. működését" - fejtette ki a polgármester.

Utalt arra is, hogy 1998-ban a debreceni önkormányzat tulajdonában lévő vállalatok összességében 500 millió forint veszteséget könyvelhettek el, s ma a vagyonkezelő adózás utáni eredménye 1,8 milliárd forint, miközben számos beruházást megvalósított az élményfürdőtől a reptér-fejlesztésig. "Ezek az eredmények önmagukért beszélnek. Világos, hogy az MSZP azt a politikát folytatja: ha már semmilyen pozitív ügyet nem tud felmutatni, egy sikeres város vezetését kell minden eszköz igénybe vételével besározni" - fogalmaz Kósa Lajos.