Cementmű megépítése ellen tiltakoztak Bükkösdön

MTI
2004.05.25. 15:33
Százan vonultak a városháza elé kedden a Baranya megyei Bükkösdön, hogy tiltakozzanak a Strabag Részvénytársaság által a település határába tervezett cementmű megépítése ellen. A résztvevők petíciót adtak át Mátis István polgármesternek, amelyben arra kérik a képviselő testületet: vegye figyelembe azon választópolgárok akaratát, akik a természeti értékek, egészségük és nyugalmunk védelme, valamint gyermekeik jövője miatt nem kérnek a "környezetszennyező nagyipari beruházásból".

Tarnai Péterné, a tüntetést szervező, helyi lakosokat, civil szervezeteket összefogó Zöld Völgyért Egyesület titkára a helyszínen az MTI-nek elmondta: a demonstrációt azért időzítették keddre, mert a testület ezen a napon tárgyalja Bűkkösd területfejlesztési koncepcióját, amely hosszú távon meghatározhatja a falu fejlődését. A titkár utalt rá, hogy az egyesület a közelmúltban aláírásgyűjtésbe kezdett a cementmű-fejlesztés ellen, az íveket Bükkösdön a 998 szavazásra jogosultból eddig mintegy 700-an látták el kézjegyükkel.

A Strabag Rt. tavaly decemberben jelentette be, cementmű építését tervezi Bükkösd és Hetvehely térségében, a fejlesztés legkésőbb 2009-re, 25 milliárd forintból valósulna meg. A bükkösdi cementgyár 91 embert foglalkoztatna.