Kuncze szerint a rendszerváltás óta ez a legliberálisabb kormány

MTI
2004.05.25. 18:03
A Szabad Demokraták Szövetségének (SZDSZ) sikerült érvényesítenie a liberális elveket a kormányzásban, ezáltal a rendszerváltás óta ez a legliberálisabb kormány - mondta Kuncze Gábor kedden Budapesten, miután értékelte a kormány kétéves munkáját a párt által jelölt tárcavezetőkkel.

"Egyrészt valóban ez a legliberálisabb kormány a rendszerváltás óta, (...) ugyanakkor a másik oldalon mi azt szeretnénk, ha még liberálisabb lenne a kormányzat" - mondta Kuncze Gábor.

Javult a gazdaság átláthatósága, az informatika terjedése sosem látott méreteket öltött, a környezetvédelem terén érdemi munka folyik, a közoktatás reformja megtörtént, a felsőoktatási folyamatban van - összegezte a szabad demokrata miniszterek eredményeit a pártelnök.

"A szabad demokrata tárcák a kormányon belül megfelelően teljesítettek" - fűzte hozzá.

Megvalósult a sorkötelezettség eltörlése, a személyi jövedelemadó-teher 2002 óta folyamatosan csökken, tisztább lett a közélet, és bevezették a diplomás minimálbért - emelte ki a kormányprogram megvalósult liberális elemeit Kuncze Gábor. Ugyanakkor közölte: az egészségügyi, közigazgatási reform terén sokkal erőteljesebb előrehaladásra lenne szükség, a döntéshozatal pedig nagyon lassú. Mint mondta, a koalíciós partnerek esetleges konfliktusainak hátterében az áll, hogy a szabad demokraták az egyénben bíznak, míg a szocialisták az erős államban.

Hozzáfűzte: ha az SZDSZ egyedül kormányozna, erőteljesebb adócsökkentésre kerülne sor, a szociálpolitika a valóban rászorulókat segítené, az állam pedig kisebb és olcsóbb lenne.