Betiltják a rácsos ágyat

MTI
2004.05.27. 17:23
Várhatóan június közepén jelenik meg az az egészségügyi minisztériumi rendelet, amely megtiltja a hálós ágyak használatát a szociális, illetve egészségügyi intézményekben - nyilatkozta a szakminisztérium szóvivője csütörtökön az MTI-nek. A rendelet kimondja majd, hogy a hálós ágyak, illetve hasonló, ketrecszerű képződmények használata a tilos - mondta Tóth Judit.

Az Amnesty International nemzetközi emberi jogvédő szervezet 2004-es, szerdán nyilvánosságra hozott értékelésében elmarasztalta Magyarországot, többek között az elmeszociális otthonokban használt, a betegek mozgásának korlátozására alkalmazott hálós ágyak miatt.

Tóth Judit elmondta: alternatív megoldásként az érintett intézményeknek olyan speciális részlegeket kell kialakítaniuk, ahol a beteget külön helyiségben helyezik el.

Néhány kivételes esetben, egyes szociális intézményekben, ahol a hálós ágyat csak alvásra használja a beteg, a rendelet féléves türelmi időt ad az intézménynek, hogy az ágyat elkülönített helyiséggel, vagy más módon kiváltsa - mondta a szóvivő. Közölte: a rendelet a szociális intézményekben mintegy 20, az egészségügyi intézményekben pedig nagyjából 100 ágyat érint.