Pető a 'színlelt' szerződések meghosszabbításáért

MTI
2004.06.01. 09:00
Pető Iván szabad demokrata képviselő újabb indítványt nyújtott be a Parlamenthez a "színlelt" vállalkozói szerződések ellenőrzési moratóriumának ügyében, javaslata szerint az adóhatóság 2005 közepéig nem büntetne.

Pető Iván korábban a törvényben szereplőhöz képest fél évvel, az év végéig tolta volna ki a moratórium határidejét. Az SZDSZ-es politikus az MTI-nek elmondta, hogy a Pénzügyminisztériummal és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumával folytatott egyeztetést követően korábbi indítványát új változatban terjesztette az Országgyűlés elé.

A tárcák 2005 közepéig, a színházi szezon végéig látják indokoltnak meghosszabbítani a határidőt, mivel a kérdésben a színházak is érintettek - közölte Pető Iván. Hozzátette: tudomása szerint a kormány támogatja a javaslatot, hiszen a törvény nem hajtható végre az eredeti határidőig. A javaslatot várhatóan június 14-én elfogadhatja a parlament - mondta a képviselő.

Pető Iván emlékeztetett arra, hogy a hatályos törvény értelmében június 30-ig kellene átalakítani a "színlelt" vállalkozói szerződéseket munkavállalói szerződéssé. Pető Iván a módosítást azzal indokolta, hogy lehetetlennek tűnik a törvény végrehajtása, és a július 31-i adatszolgáltatási kötelezettség is számos problémát vet fel, például a munkavállalók személyiségi jogaival kapcsolatban.

A kormány támogatja a "színlelt" vállalkozói szerződések ellenőrzési moratóriumával kapcsolatos és hamarosan az Országgyűlés elé kerülő indítványt - jelentette be Hiller István csütörtökön Pécsett.

"Kedvező döntés esetén ez azt jelentené, hogy a számlásnak színlelt munkaszerződések miatt az adóhatóság 2005. közepéig nem büntetne" - fejtette ki a kulturális miniszter a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) megnyitóján mondott beszédében.