OVB: ismét nincs döntés Dávid Ibolya beadványáról

MTI
2004.06.04. 19:23
Az Országos Választási Bizottság (OVB) pénteken ismét elnapolta a döntést Dávid Ibolya beadványával kapcsolatban, amelyben az MDF elnöke arra nézve kért állásfoglalást, hogy megüresedett területi vagy országos listás mandátum esetén jogvesztő-e a törvény által kiszabott 30 napos határidő az új képviselő bejelentésére.

"A törvény a megüresedett mandátum megszerzéséhez 30 napos bejelentési határidőt ír elő, ugyanakkor nem szabályozott, hogy a bejelentés elmulasztása vagy késedelmes megtétele esetén mi a megüresedett mandátum további sorsa" - írta beadványában Dávid Ibolya. Az OVB egy előző ülésén kéttagú szerkesztőbizottság alakult a kérdés vizsgálatára, amely pénteken ismertette álláspontját. E szerint jogvesztő a határidő, ugyanakkor a beadványozónak azt javasolják, hogy forduljon az Alkotmánybírósághoz.

Ficzere Lajos, az OVB elnöke kifejtette: véleménye szerint a jogalkotónak kellene kiegészítenie a szabályozást. Emlékeztetett rá: a kérdést a Fidesz-MDF közös listája, illetve Isépy Tamás országgyűlési képviselő halála vetette fel, a gyakorlatban azonban a probléma már megoldódott, hiszen a két párt a 30 napos határidőt betartva bejelentette az új képviselő nevét a választási bizottságnál. Az OVB az ülésen abban sem döntött, hogy határozatba foglalja-e állásfoglalását, vagy csak levélben közölje majd véleményét az MDF elnökével.