MSZP: a gyógyszerpiaci zavarok nem ebben a ciklusban alakultak ki

MTI
2004.06.06. 13:58
Az MSZP parlamenti frakciója nem tartja valóságosnak azokat az állításokat, amelyek szerint a gyógyszerpiaci zavarok a jelenlegi kormány idején alakultak volna ki. Hétfőn az Országgyűlés elé kerül az a javaslat, amelyben a kormány érdemi módon, a lakossági terheket nem növelve rendezné a kérdést - mondta Kárpáti Zsuzsa, az MSZP egészségügyi munkacsoportjának vezetője sajtótájékoztatón vasárnap.

A politikus kiemelte: "több mint 15 évre visszamenőleg valamennyi kormány küszködött azzal - és ezt állami számvevőszéki jelentések igazolják -, hogy a gyógyszerkassza minden évben túllépésre kerül". A kabinet ezt most olyan érdemi beavatkozással igyekszik megszüntetni, hogy a lakossági gyógyszer-terhek ne növekedjenek, ugyanakkor a gyógyszerpiac valamennyi szereplője piacgazdasági keretek között "megtalálja számítását" - hangoztatta.

Mint mondta, a beavatkozás alapját egy olyan módosító javaslat képezi, amely a kormánynak lehetőséget adna arra, hogy rendeleti úton kilenc hónapra befagyassza a gyógyszerárakat, illetve felhatalmazza a szakminisztert, hogy ez alól felmentést adjon azon termékek esetében, amelyeknek előállítási költsége meghaladja az érvényes legmagasabb árat.

Gy. Németh Erzsébet, az MSZP frakcióvezető-helyettese hozzátette: minderre azért van szükség, hogy amíg létrejön a hosszú távú megállapodás a gyógyszer-gyártókkal, addig is alkotmányosan rendezett viszonyok biztosítsák, hogy július 30-a után se szökjenek égbe az árak.