Gyógyvíz helyett csapvíz folyik majd a Gellért téri díszkútból

MTI
2004.06.10. 15:55
Az eredetileg tervezett gyógyvíz helyett csapvíz folyhat heteken belül a Gellért téri Forrásház kútból - közölte a Fővárosi Közgyűlés MSZP és SZDSZ frakcióvezetője csütörtökön az MTI-vel.

A főpolgármesteri kabinet csütörtöki ülésén egyetértett a Fővárosi Vízművek Rt.-vel kötendő üzemeltetési szerződéssel. Eszerint az ivókútból kifolyó víz árát a Budapesten évente megállapított vízdíj tartalmazza. A csatornahasználati díj teljes vagy részleges elengedéséről még egyeztetnek a Fővárosi Csatornázási Művek Rt.-vel - mondta Gy. Németh Erzsébet és Bőhm András.

Közölték: további egyeztetés lesz arról, hogy a kút egész évben, vagy csak a turistaszezonban, tavasztól-őszig üzemeljen egész nap. Egyévi folyamatos működésénél áfa nélkül 9,4 millió forint, félnapos üzemeltetésnél pedig 6,2 millió forint lenne a vízdíj.

A Budapest gyógyvizeinek népszerűsítésére szánt Forrásház-kutat a 4-es metró felszíni munkálatainak részeként, a Bartók Béla út 2002. évi felújításakor engedély nélkül építette a beruházó BKV DBR Metroprojekt Igazgatóság. A főváros és a XI. kerület utólag adta meg a szükséges engedélyeket a mintegy 40 millió forintos beruházáshoz, amit az építészszakma szorgalmazott.

A Forrásház félgömb alakú, áttört szerkezetű kőkupolája alatt lévő Zsolnay-porcelán díszkútnak nyolc vízkifolyója van, 43 Celsius-fokos termálvízzel történő üzemeltetésre tervezték, kivitelezték. Így ahhoz, hogy ivóvízzel üzemeltetni tudják, több mint 4 millió forintért különböző átépítésekre, illetve hibajavításokra van szükség.

A Forrásháztól alig 50 méterre, a Gellért tér Műegyetem felőli részén több mint egy éve csobog a víz egy ivókútból.