Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Demonstrációk a kínai elnök budapesti látogatása idején

MTI
2004.06.10. 16:21
Demonstrációkat rendez a Kínai Népköztársaság elnökének csütörtökön kezdődött magyarországi látogatása alkalmából a főváros több pontján a Tibetet Segítő Társaság, hogy felhívja a figyelmet a tibetiek emberi jogi helyzetére - közölte a szervezet elnöke budapesti sajtótájékoztatóján.

A társaság az érkezés napjára és péntekre tíz területre kért engedélyt, de csak hét helyszínre kapott, a rendőrség több helyen nem engedélyezte a demonstrációt részben valós, részben valótlan indokokkal - mondta Hendrey Tibor elnök. Hangsúlyozta, hogy mindenképpen jelen lesznek például a tervezett koszorúzás idején a Hősök terén, és a rendőrségi elutasítások miatt bírósághoz fordulnak majd.

Hendrey Tibor elmondta: céljuk az, hogy amerre a kínai elnök megfordul, megjelenjenek mindazok, akik szimpatizálnak a tibeti üggyel. A társaság elnöke közölte, levélben kérték Medgyessy Péter kormányfőt, hogy a tárgyalások során ismételten vesse fel a tibeti emberi jogok kérdéskörét.

A szervezet szerint Tibetben mindennaposak a jogsértések, évtizedek óta "valóságos kulturális genocídium" folyik e területen, a kínai lakosság betelepítése nyomán már hétmillió kínai él ott a 4-5 millió tibetivel szemben, a tibeti buddhista kolostorok és szerzetesek szigorú politikai ellenőrzés alatt állnak, a dalai láma képének tartásáért és a tibeti nemzeti szimbólumok birtoklásáért pedig komoly büntetés jár.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!