Megzavarta egy kínai diplomata a békés tüntetést

MTI
2004.06.10. 23:01
Megzavarták azt a demonstrációt, amelyet a Tibetet Segítő Társaság a kínai elnök magyarországi látogatása alkalmából tartott csütörtökön este a budapesti Hősök terén - tájékoztatta telefonon a szervezet elnöke az MTI-t. A Szépművészeti Múzeum elé mentek mintegy húszan, ahol a Hu Csin-tao (Hu Jintao)kinai államfő és felesége tiszteletére vacsorát adtak, és fel akarták hívni figyelmét a tibeti emberi jogi helyzetre - mondta el Hendrey Tibor.

Közlése szerint amikor zászlóikat, léggömbökkel együtt a magasba emelték, egy kínai diplomata "nekirontott a tüntetőknek", kipukkasztotta léggömbjeiket és ütlegelni kezdett több tiltakozót. A kínait a magyar rendőröknek kellett lefogniuk.

Kormos Endre a Budapesti Rendőr-főkapitányság ügyeletese az MTI-nek elmondta: a Tibetet Segítő Társaság bejelentett és a rendőrség által tudomásul vett demonstrációját a Hősök terén egy kínai férfi megzavarta. "A férfi kipukkasztotta a demonstrálók zászlótartó léggömbjeit és dulakodni kezdett" - mondta. Hozzátette: a kínai férfit a rendőrök a helyszínről elvezették.