Felelősségrevonást kér a Lekiismeret "88 a rendőrségtől

MTI
2004.06.11. 14:13
A Lelkiismeret "88 Csoport szerint a BRFK-nál személyi következményekkel kellene járnia annak, hogy a bíróság már több esetben is elmarasztalta a rendőrséget a csoport különböző demonstrációinak kezelése kapcsán - közölte a szervezet vezetője pénteken újságírókkal. Kocsis Imre a rendőrség Teve utcai székháza előtt tartott sajtótájékoztatóján úgy vélekedett, hogy "egy sokkal kisebb dologért is egy, az Európai Unió szabványai szerint működő országban ezért egy felelős vezetőnek távoznia kellene".

A szervezet vezetője úgy látja, hogy a BRFK több alkalommal törvénysértő módon járt el az alkotmányos gyülekezési jogaikat gyakorló személyekkel szemben. Kocsis Imre elmondta, hogy a Pesti Központi Kerületi Bíróság szerdán meghozott elsőfokú ítélete szerint jogellenes volt a tavaly december 1-jén megtartott Gesztenyés-kerti tüntetés rendőri feloszlatása. Ezen a tüntetésen mintegy ötven embert állított elő a rendőrség, a velük szembeni szabálysértési tárgyalások - Kocsis Imre közlése szerint - a közeli napokban kezdődnek majd. Mint mondta: a szerdai döntésre való tekintettel ezeket az eljárásokat azonnal meg kellene szüntetni.

Kiemelte, hogy a Büntető törvénykönyv bűncselekménynek tekinti azt, ha valakit gyülekezési szabadságában erőszakkal vagy fenyegetéssel jogtalanul akadályoznak. Elmondta, véleménye szerint a rendőrség ezt tette a Gesztenyés-kertben, tehát a rendőri vezetők elkövették ezt a bűncselekményt.