Formában a Balaton

MTI
2004.06.12. 16:57
Három aszályos év után a csapadékos időjárásnak köszönhetően kitűnő állapotban várja a vendégeket az idén a Balaton - mondta Őri István, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium államtitkára szombaton Siófokon. "A tó a természeti folyamatok keretében visszanyerte azt a vízszintet, amelyre az emberi használathoz szükség van" - mondta a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság nyári idénykezdő sajtótájékoztatóján az államtitkár.

A Balaton vízszintje a siófoki mércén jelenleg 81 centiméter, a tó átlagos mélysége 3,36 méter. "A siófoki zsilipen való leeresztés 110 centiméteres vízállásnál azért válhat ismét szükségessé, mert egyébként árvíz fenyegetné a déli partot" - mondta Őri István, hozzátéve: utoljára 2000-ben volt nyitva a zsilip, azóta a híresztelésekkel ellentétben nem eresztettek le vizet a tóból.

Tavaly az alacsony vízszint miatt az iszap és a hínár okozott gondot, az idén a jelentős csapadékkal a tó vízgyűjtőjének szennyezései juthatnak a Balatonba. A Sió-csatorna siófoki szakaszán tíz csapadékbefolyó és egy természetes vízfolyás biztosítja a szükséges vízmennyiséget. "A jelenleg is tartó esős idő miatt a Sió-szakaszba jutó víz meghaladja a szükségletet, a többlet bukik át a kiliti zsilipen s nem a Balaton vize" - reagált az államtitkár arra a sajtóban megjelent bírálatra válaszolva, amely szerint ma is eresztik a tóból a vizet.

Csonki István, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője úgy vélte: megindult a tó megújulása, az idei fürdőzési idényben a tavalyinál 30, további esőzések esetén 40-50 centiméterrel magasabb vízállás várható, s az előrejelzések szerint szeptemberre is csak 64 centiméterre apad a víz.