Pályázat a cigánytelepek kitakarítására

MTI
2004.06.15. 06:31
Három minisztérium közös pályázat meghirdetésével támogatja a cigánytelepek környezeti ártalmainak mérséklését - közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) kedden az MTI-vel. A pályázatot a KvVM, az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium, valamint a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium írta ki.

A pályázat célja az, hogy az önkormányzatok, a települési cigány kisebbségi önkormányzatok, az önkormányzati társulások és a civil szervezetek anyagi támogatást kapjanak a telepeken vagy telepszerű lakókörnyezetben előforduló, a környezetet és az egészséget veszélyeztető tényezők visszaszorításához, megszüntetéséhez.

Támogatást kehet kérni egyebek mellett a telepek, illetve telepszerű lakókörnyezet nagytakarításra, rágcsálóirtásra, a telepen illetve a környezetében található elhagyott hulladék összegyűjtésére és elszállítására, a felszíni vízelvezető rendszerek, utak, járdák kialakítására, rendbetételére és az így felszabadult területek közösségi célú hasznosítására.

A pályázók legfeljebb 3 millió forint, vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek: ennek 80 százaléka a tervezett program környezetvédelmi-természetvédelmi, 20 százaléka pedig a közmunka részének finanszírozására igényelhető. A pályázathoz saját forrás, önrész nem szükséges.