Péterfalvi szerint törvénysértően selejteznek a hivatalok

MTI
2004.06.15. 13:19
Törvénysértő gyakorlatot folytatnak azok a közfeladatot ellátó szervek, intézmények, melyek nem adatkezelésre feljogosított munkatársaikkal végeztetik el a selejtezési feladatokat, áll Péterfalvi Attila, adatvédelmi ombudsman keddi közleményében. Az ombudsmani hivatalhoz azért érkezett panasz, mert az egyik megyei levéltár igazgatójának értesítése szerint az egyes közfeladatot ellátó intézmények selejtezési gyakorlata nem felel meg a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvényben előírtaknak. "Több alkalommal jelezték a levéltár munkatársai, hogy a közfeladatot ellátó szervek és intézmények selejtezési feladataikat külső szervezetekkel végeztették el", áll a közleményben.

Péterfalvi Attila szerint személyes adat csak akkor kezelhető külső személyek által, ha ahhoz az érintett hozzájárult, vagy azt törvény rendeli el. A minisztériumok és az országos hatáskörű államigazgatási szervek iratkezelési mintaszabályzatáról szóló kormányrendelet előírja, hogy az iratok selejtezését csak az azok tartalmi jelentőségét ismerő személy irányítása mellet lehet elvégezni. Olyan személy tehát, akinek nincs felhatalmazása az adatok kezelésére, megismerésére e megszorítás miatt is ki van zárva abból, hogy a selejtezésben részt vehessen.

Az adatvédelmi ombudsman figyelmeztet arra, hogy azok a szervek, intézmények, melyek nem adatkezelésre feljogosított munkatársaikkal végeztetik el a selejtezési feladatokat, törvénysértő gyakorlatot folytatnak.