Kulcsár-ügy: pert nyert egy ügyész a Népszava ellen

MTI
2004.06.17. 17:35
Személyiségi jogi pert nyert jogerősen egy ügyész a Népszavával szemben, miután a napilap visszavonta az elsőfokú ítélet ellen benyújtott fellebbezését. A Népszava tavaly szeptember 4-i számában arról írt, hogy a Fővárosi Főügyészség osztályvezető ügyésze a főügyészség épületében egy interjú készítésekor nem hivatalosan közölte az egyik kereskedelmi televízió riporternőjével: mikor, milyen lépéseket terveznek Kulcsár Attila ellen.

A Népszava cikke szerint a riporter Kulcsár Attila barátnője volt, és az osztályvezető ügyésszel folytatott beszélgetésről telefonon tájékoztatta a brókert, aki ennek következtében távozott Bécsbe. A cikk nyomán személyiségi jogi pert indított a Legfőbb Ügyészség és az ügyész a lap kiadója, főszerkesztője és a kifogásolt cikk szerzője ellen.

A Fővárosi Bíróság februárban kihirdetett elsőfokú ítéletében helyt adott az ügyész kereseti kérelmének. Kimondta, hogy megsértették jó hírnévhez fűződő jogát, amikor bűncselekmény elkövetésével gyanúsították meg és teljes terjedelmében megítélte a 300 ezer forintos kártérítési igényt, továbbá nyilvános elégtétel adására is kötelezett. Eszerint a Népszavában kell közzétenni a jogerős ítélet rendelkező részét.

Borbély Zoltán, a Legfőbb Ügyészség szóvivője elmondta: az elsőfokú ítélet ellen fellebbeztek az alperesek, és ezzel összefüggésben fellebbezési ellenkérelmet, illetve csatlakozó fellebbezést terjesztett elő a felperesi oldal. Hozzátette: a Fővárosi Ítélőtábla már ki is tűzte a másodfokú tárgyalást június 22-re, ám június 11-én az alperesek visszavonták fellebbezésüket. Így az eljárási törvény értelmében hatálytalanná vált a felperesi ellenkérelem, illetve a csatlakozó fellebbezés is, és az elsőfokú ítélet jogerőre emelkedett.