Vasi falvak az állam beperlésére készülnek

MTI
2004.06.19. 21:57
Három Vas megyei kistelepülés, Rádóckölked, Nagykölked és Harasztifalu be akarja perelni a magyar államot, mert egy kormányhatározat miatt, álláspontjuk szerint "diszkriminatív módon", kizárják őket szennyvízkezelési pályázatokból, így pedig az erre a célra szolgáló európai uniós támogatásokhoz sem juthatnak hozzá.

Vámosné Marksz Mária, Harasztifalu polgármestere elmondta: eddig többször pályáztak céltámogatásért a tervezett csatornázás megvalósításához, de nem nyertek. "Szakértők azzal biztattak bennünket, hogy alternatív megoldást alkalmazva, európai uniós forrásokhoz juthatunk, de ettől a lehetőségtől elzárt bennünket az a 2003 elején született kormányhatározat, amely szerint 2000 fő alatti települések 2015-ig nem pályázhatnak támogatásért a szennyvízkezelés megoldásához" - mondta.

A per indítására készülő három vasi településen összesen 650-en élnek, a községekben régóta megoldatlan a szennyvízkezelés kérdése és amíg a csatornázás el nem készül, nem épülhetnek megfelelő utak sem, hiszen azokat újra fel kellene bontani. A csatornázás 370 millió forintba kerülne, a községek, a megalakult közműtársulások 20 százalék önrészt tudnak vállalni, a beruházás tervei és az összes engedély rendelkezésre áll.