Mária
-6 °C
-2 °C

Per önkényuralmi jelkép viselete miatt a Munkáspárt elnöke ellen

MTI
2004.06.20. 09:40
Másodfokon folytatódik csütörtökön a Munkáspárt alelnöke ellen önkényuralmi jelkép viselése miatt indított büntetőper a Főváros Bíróságon; Vajnai Attilát első fokon egy év próbára bocsátotta márciusban a Pesti Központi Kerületi Bíróság. Az ügyészség azért emelt vádat Vajnai Attila ellen, mert tavaly februárban Budapesten, a Jászai Mari téren, az elbontott Marx-, Engels-szobor talapzatánál tartott rendezvényen, beszédének elmondása után rövid időre, a rendőri intézkedésig, 30-50 ember előtt láthatóvá tette a kabátja alatt viselt öt centiméter átmérőjű, kartonpapírból készített ötágú vörös csillagot.

Vajnai Attila, aki az elsőfokú tárgyalás alatt is vörös csillagot viselt a zakóján, és az önkényuralmi jelképet a bíró felszólítására sem vette le, akkor elmondta: végső esetben nemzetközi bíróság előtt fog fellépni azért, hogy a munkásmozgalom jelképeit, melyek a világ minden civilizált országában elfogadottak és szabadon terjeszthetőek, töröljék Magyarországon az önkényuralmi jelképek közül.

A Munkáspárt alelnöke nem vitatta a tényállást, de tagadta bűnösségét.

Az elsőfokú bíróság kimondta, hogy Vajnai Attila elkövette a bűncselekményt, az egyéves próbára bocsátás kapcsán viszont megjegyezte, hogy a bűncselekményre a törvényben megállapított legmagasabb büntetési tétel a pénzbüntetés. Ez is jelzi a cselekmény csekély társadalmi veszélyességét.

A bíróság által alkalmazott intézkedés értelmében, amennyiben a vádlott a próbára bocsátás időtartama alatt nem követ el bűncselekményt, eltekintenek a büntetés kiszabásától.

Vajnai Attila az elsőfokú ítéletet követően újságíróknak elmondta: bizonyosan fellebbez, és ha a másodfokú bíróság is számára kedvezőtlen ítéletet hoz, nemzetközi fórumok elé viszi az ügyet.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.