Per önkényuralmi jelkép viselete miatt a Munkáspárt elnöke ellen

MTI
2004.06.20. 09:40
Másodfokon folytatódik csütörtökön a Munkáspárt alelnöke ellen önkényuralmi jelkép viselése miatt indított büntetőper a Főváros Bíróságon; Vajnai Attilát első fokon egy év próbára bocsátotta márciusban a Pesti Központi Kerületi Bíróság. Az ügyészség azért emelt vádat Vajnai Attila ellen, mert tavaly februárban Budapesten, a Jászai Mari téren, az elbontott Marx-, Engels-szobor talapzatánál tartott rendezvényen, beszédének elmondása után rövid időre, a rendőri intézkedésig, 30-50 ember előtt láthatóvá tette a kabátja alatt viselt öt centiméter átmérőjű, kartonpapírból készített ötágú vörös csillagot.

Vajnai Attila, aki az elsőfokú tárgyalás alatt is vörös csillagot viselt a zakóján, és az önkényuralmi jelképet a bíró felszólítására sem vette le, akkor elmondta: végső esetben nemzetközi bíróság előtt fog fellépni azért, hogy a munkásmozgalom jelképeit, melyek a világ minden civilizált országában elfogadottak és szabadon terjeszthetőek, töröljék Magyarországon az önkényuralmi jelképek közül.

A Munkáspárt alelnöke nem vitatta a tényállást, de tagadta bűnösségét.

Az elsőfokú bíróság kimondta, hogy Vajnai Attila elkövette a bűncselekményt, az egyéves próbára bocsátás kapcsán viszont megjegyezte, hogy a bűncselekményre a törvényben megállapított legmagasabb büntetési tétel a pénzbüntetés. Ez is jelzi a cselekmény csekély társadalmi veszélyességét.

A bíróság által alkalmazott intézkedés értelmében, amennyiben a vádlott a próbára bocsátás időtartama alatt nem követ el bűncselekményt, eltekintenek a büntetés kiszabásától.

Vajnai Attila az elsőfokú ítéletet követően újságíróknak elmondta: bizonyosan fellebbez, és ha a másodfokú bíróság is számára kedvezőtlen ítéletet hoz, nemzetközi fórumok elé viszi az ügyet.