Hazahozták az Irakban meghalt magyar katona holttestét

MTI
2004.06.21. 06:26
Hazahozták Irakból a hősi halált halt Nagy Richárd szakaszvezető holttestét, a Magyar Honvédség An-26-os katonai repülőgépe vasárnap este nem sokkal fél tíz előtt landolt a Ferihegyi repülőtéren, ahol éjfélkor katonai tiszteletadással fogadták. A vizsgálóbizottság elnöke közölte: a terrortámadás kikerülhetetlen volt.

A nemzeti színű lobogóval letakart koporsót katonák egy gépkocsira tették át. A gépkocsit díszőrök, az elhunyt hozzátartozói és a vezérkari főnök katonai sorfal előtt kísérték el a díszszázad elé, miközben a gyászinduló szólt.

Nagy Richárd temetését szerdán délután tartják Zagyvarékason, amelyen részt vesz a honvédelmi miniszter és a vezérkari főnök is. Az MTI úgy tudja, hogy a tervek szerint a köztársasági elnök is jelen lesz a katonai tiszteletadás mellett tartandó temetésen.

Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs főigazgató-helyettese az MTI érdeklődésére elmondta, hogy az Irakban szolgáló katonák közül eddig egyik sem jelezte, hogy a történtek miatt meg kívánja szakítani szolgálatát.

Az iraki magyar kontingens egyik szállítóoszlopát csütörtökön érte robbantásos támadás; a merényletben elhunyt Nagy Richárd 27 éves szakaszvezetőt a Magyar Honvédség hősi halottjává nyilvánították. A detonáció - amelyben egy másik magyar katona könnyebben megsérült - a zászlóalj ivóvizet szállító oszlopa mellett Hillától mintegy 70 kilométerre északkeletre történt.