Csaknem kétszázezer aláírás a kettős állampolgárságért

MTI
2004.06.24. 16:36
Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetsége (MVSZ) elnöke közölte: szerdáig 181 ezer 500 aláírás gyűlt össze népi kezdeményezésük keretében, amely népszavazás kiírására irányul a határon túli magyarok kettős állampolgársága ügyében.

Az MVSZ elnöke csütörtökön az MTI érdeklődésére elmondta: június 28. estig várják az újabb aláírásokat. Hozzátette: jelenleg még "levelezésben állnak" az Országos Választási Bizottsággal (OVB), hogy a hatályos jog értelmében pontosan melyik napon kell benyújtaniuk az aláírt íveket.

Patrubány Miklós elmondta: a héten köszönőlevelet írt Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének, mert az ellenzéki párt aktivistái a nemzeti petícióval kapcsolatos aláírásgyűjtés során több helyen lehetővé tették az érdeklődőknek az MVSZ kezdeményezésének aláírását is.

Kérdésre válaszolva Patrubány Miklós azt mondta, hogy az aláírások összeszámlálásához szükséges időt, illetve a nyári parlamenti szünetet is figyelembe véve, októberben vagy novemberben tartható meg az ügydöntő, vagy - ha kevesebb, mint 200 ezer aláírás gyűlik össze - a véleménynyilvánító referendum.