Fidesz: eredménytelen volt Medgyessy amerikai útja

MTI
2004.06.29. 15:02
A Fidesz szerint eredménytelen és előkészítetlen volt Medgyessy Péter miniszterelnök amerikai látogatása - jelentette ki Rogán Antal országgyűlési képviselő kedden Budapesten. "El kell gondolkodni azon, hogy érdemes-e a kormányfőnek ilyen előkészítetlenül és eredménytelenül Amerikába látogatnia" - mondta a fideszes honatya az Egyesült Államok nagykövetsége közelében tartott sajtótájékoztatón. Rogán Antal kiemelte, hogy "az út eredményeként" a kormányfő semmilyen új amerikai beruházást nem hozott Magyarországra.

Az ellenzéki politikus kifogásolta azt is, hogy miközben egy magyar katona halt meg Irakban "az amerikaiak érdekeiért", egy "átlag magyar" állampolgárral, ha az Egyesült Államokba utazik, "úgy bánnak, mint egy bűnözővel". "Ujjlenyomatot vesznek tőle, profilból, három oldalról fényképezik, nyilvántartásba veszik" - tette hozzá. Rogán Antal elmondta, a miniszterelnök amerikai útja során ezeken a beutazási viszonyokon sem sikerült érdemben változtatni.

Az ellenzéki képviselő sajtótájékoztatójára reagálva Gulyás Erika kormányszóvivő-helyettes elmondta: azzal, hogy George Bush kijelentette, megbízható partnernek tekinti Magyarországot, egyértelmű üzenetet küldött az amerikai befektetőknek és az amerikai gazdaság meghatározó szereplőinek. Emlékeztetett arra, hogy miután 2002-ben Magyarország ismét felvette az orosz legfelsőbb vezetéssel a kapcsolatot, egy év alatt 143 százalékkal emelkedett a magyar kivitel Oroszországba, a tavaly augusztusi, Kínában tett miniszterelnöki látogatás pedig 236 százalékos magyar exportnövekedést eredményezett a távol-keleti országba.

Gulyás Erika elmondta, Medgyessy Péter a Bush elnöknél tett látogatása során maga vetette fel a vízumkérdést, a problémával a legfelsőbb szinten foglalkozik az Egyesült Államok vezetése.