Elhagyatottá vált az amerikaiak bázisa Taszáron

MTI
2004.06.30. 15:50
Levonták szerdán az amerikai zászlót a taszári Kapos Bázis Repülőtér díszterén, ezzel hivatalosan is lezárult az Amerikai Egyesült Államok hadseregének csaknem kilenc éves magyarországi tartózkodása, amellyel a délszláv békemisszióban való részvétel hátterét biztosították. "Kedvező véleménnyel térnek vissza hazájukba az amerikai katonák" - mondta George H. Walker, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete az ünnepségen. A nagykövet kijelentette: kilenc évig a Magyar Köztársaság nagyon hathatós módon támogatta az amerikai hadsereg munkáját. Ezért az Egyesült Államok elnöke nevében is köszönetét fejezi ki.

A magyar kormány örömmel tett eleget ennek a felkérésnek" - mondta Iváncsik Imre, Honvédelmi Minisztérium politikai államtitkára, hozzátéve: az amerikai jelenlétnek, az amerikai érdekeltségű cégek befektetéseinek, a munkahelyteremtésnek rendkívül hasznos szerepe volt a környék gazdaságára.

Az amerikai hadsereg taszári bázisán 1995 decemberétől 2003 őszéig több mint 90.000 katona fordult meg. Az utolsó katona 2003. szeptember 30-án távozott a bázisról, azóta civilként szolgáló amerikaiak látták el a még szükséges logisztikai feladatokat.

"Természetesen ajánlom Somogy megyét az amerikai befektetőknek, s nem csak azért mert maga a bázis is egy kitűnő terep, hanem az ezt körülvevő térség, a városok és a falvak is ideális környezetet nyújtanak egy logisztikai központ számára" - mondta George H. Walker az MTI érdeklődésére. A nagykövet konkrét megkereséseket eddig nem kapott.