Sztrájk készül a szegedi Új Klinikán?

MTV
2004.07.01. 23:55
Eddig nyolcvan orvos, ápoló írta alá azt a tiltakozó peticiót, amely a szegedi Új Klinika áldatlan állapotaira hívja fel a figyelmet - értesült az MTV Híradója. Az intezív osztályon dolgozók, akik már sztrájkbizottságot is alakítottak, azt mondják, a munkakörülmények olyan rosszak, hogy sokszor veszélybe kerül a betegellátás. Ha nem lesz változás, a klinika dolgozói két órás figyelmezető sztrájkot tartanak.

A szegedi új klinika intenzív osztályán egyetlen hordozható vérnyomásmérő van, pedig a biztonságos ellátáshoz minden betegnek szüksége lenne rá. A legtöbb műszert minden nap javítani kell. Az orvosok, ápolók szerint a jelenlegi munkakörülmények veszélyeztetik a biztonságos kezelést.

Az orvostudományi centrum vezetője szerint a követelési lista jogos, de azt az egyetem önállóan nem tudja teljesíteni. Lonovics János, Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Centrumának elnöke a Híradónak úgy nyilatkozott: "ezeknek több mint kilencven százaléka nem az egyetemi kompetenciák körébe tartozik, hanem az egészségügy általános problémáira hívja fel a figyelmet, beruházások elmaradása, az amortizált műszerek pótlása."

A 15 éve épült klinika dolgozói azt mondják, ha rövidesen nem változnak a körülmények, akkor sztrájkolni fognak, amire magyarországi egészségügyi intézményben még nem volt példa.