Kettős állampolgárság: az MVSZ átadta az aláírásgyűjtő íveket az OVI-nak

MTI
2004.07.02. 15:22
A Magyarok Világszövetsége (MVSZ) több mint 320 ezer aláírást gyűjtött össze, hogy ügydöntő népszavazást írjanak ki a határon túli magyarok kettős állampolgársága ügyében - jelentette be az MVSZ elnöke pénteken Budapesten. Mintegy 300 fős tömeg vett részt az aláírt ívek átadásán az Országos Választási Iroda előtt.

"Az éjjel fejeződött be az aláírások végső összegzése, ma reggel az érvényes aláírások száma 320 ezer 498" - mondta sajtótájékoztatóján Patrubány Miklós. Bejelentését az MVSZ-székház egyik termében összegyűlt szimpatizánsok nagy tapssal fogadták, majd ezt követőn elénekelték a magyar és a székely himnuszt.

Az MVSZ elnöke emlékeztetett: a törvényi szabályozás szerint 200 ezer érvényes aláírásra van szükség ahhoz, hogy az Országgyűlés ügydöntő népszavazást tűzzön ki egy adott kérdésben. "Ez hitünk szerint teljes mértékben teljesülni fog" - tette hozzá.

Az Alkotmánybíróság március 1-jén hagyta jóvá az Országos Választási Bizottság határozatát, amely elfogadta az MVSZ által kezdeményezett népszavazáson felteendő kérdést. Eszerint arra kell válaszolni, hogy kedvezményes honosítással kaphassanak-e magyar állampolgárságot azok, akik magyar nemzetiségüket magyarigazolvánnyal, vagy a megalkotandó törvényben meghatározott egyéb módon igazolják.