Per indulhat a romákat diszkrimináló debreceni panzió ellen

MTI
2004.07.02. 16:20
Pert fontolgat a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) a roma vendégek elszállásolását megtagadó debreceni panzió tulajdonosa ellen, miután elégedetlen a fogyasztóvédelmi felügyelőség által alkalmazott szankciókkal - mondta a szervezet igazgatója.

A NEKI igazgatója tudatta: "összesen százötvenezer forintjába került a Debreceni Centrum Panzió tulajdonosának, hogy két alkalommal is indokolatlanul megtagadta, hogy roma vendégeknek szállást adjon". Ez év áprilisában a panzió tulajdonosa előbb az Esélyegyenlőségi Kormányhivatal roma munkatársait, majd a NEKI által kiküldött roma tesztelőket utasította el azzal, hogy számukra nem tud, illetve nem kívánt szállást adni.

Furmann Imre elmondta, hogy a Hajdú-Bihar Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség a maximálisan kiróható tízmillió forint helyett csak százezer, míg Debrecen Megyei Város jegyzője a szabálysértési eljárás során a maximálisan megállapítható ötvenezer forint bírságot szabta ki a panzió tulajdonosával szemben.

"Véleményünk az, hogy a fogyasztóvédelmi felügyelőség munkatársainak gondolkodásában, illetve értékrendjében még nem tudatosult megfelelően az emberi jogok és az emberi méltóság védelme, és értéke. A fenti ügyben kiszabott százezer forintos bírság inkább bátorítólag hathat a hátrányos megkülönböztetés elkövetőire, vagy leendő elkövetőire, mintsem bármilyen visszatartó erővel bírna" - írta az igazgató.