Mostantól választják a magyarországi rabbikat

Népszabadság
2004.07.03. 07:50
Új alapszabályt fogadott el a Mazsihisz közgyűlése. Az egyik fontos változás, hogy a rabbikat nem a szövetség központja nevezi ki, hanem a zsidó közösségek maguk választják - írja a Népszabadság.

Heisler András, a Mazsihisz elnökének közlése szerint Budapesten jelenleg tizenegy rabbi teljesít szolgálatot, viszont a huszonkét vidéki zsidó közösség közül húsz állandó rabbi nélkül van. A rabbijelöltek csekély száma alapján valószínű, hogy csak hosszú évek múlva várható érdemi javulás. Nehéz ellensúlyozni negyven év egyházellenes politikájának romboló hatását - jelentette ki Heisler András. A súlyos rabbihiány miatt az is elképzelhető - mondta -, hogy egyes taghitközségek megkísérelnek más országokból, főként Izraelből rabbit hívni.

A Mazsihisz tagszervezetei a közgyűlésen széles körű autonómiát kaptak, de - az egyházakra vonatkozó törvényi lehetőséggel élve - módjuk van arra is, hogy önálló egyházként jegyeztessék be magukat. A szövetség az egységes képviseletet a Mazsihisz és a taghitközségek között megkötendő kétoldalú szerződések rendszerével biztosítja.