Az Erzsébet hídra vonult a Lelkiismeret '88

Index, MTI
2004.07.04. 17:31
Az Ébredés napja néven tüntetést szervezett vasárnap délutánra Lelkiismeret '88 csoport. 2002-ben ezen a napon tüntetők eltorlaszolták az Erzsébet hidat, az áprilisi választások tisztaságát megkérdőjelezve.

A mintegy 600 fős tömeg öt órakor vonult át erős rendőri kíséret mellett a Döbrentei térről az Erzsébet hídra. A rendőrség közlése szerint a híd Pestre menő buszsávját lezárták a forgalom elől.

A tüntetők előzőleg meghallgattak több szónoklatot az "elcsalt parlamenti választásról". Felszólalt Franka Tibor újságíró, a "házigazda" Budaházy György. A csoport elnöke szerint céljuk "megemlékezni a két évvel azelőtti, Erzsébet hídi blokádról, de az aktuális kérdéseket sem akarják kikerülni".

A rendőrség a bejelentett rendezvényt tudomásul vette. A budai hídfő közeléből Gergényi Péter rendőrfőkapitány is figyelemmel kísérte a demonstrációt.

A rendezvényen a szervezők szóváltásba keveredtek egy magát orvosnak nevező nővel, aki a mikrofonhoz lépve hangot akart adni annak a véleményének, miszerint egy ilyen demonstráció az adófizetőknek sok pénzébe kerül. A szervezők a nőt elvezették.

A tömegből sokan kiabáltak, fütyültek a rendőröknek. Az egyik szónok szerint "bárki parádézhat Budapest utcáin, csak ők nem".

A bíróság egy hónapja hozott ítélete szerint jogellenes volt a rendőrség részéről, amikor decemberben a Lelkiismeret '88 Csoport fáklyás felvonulását Medgyessy háza elé feloszlatta, mivel a szervezet bejelentését a tüntetésről a BRFK nem utasította el.