További állami cégek privatizálását tekintené át az SZDSZ

2004.07.28. 13:00
A szabad demokrata képviselők szívesen aláírják a Fidesz kezdeményezését a privatizációról szóló rendkívüli parlamenti ülés összehívásáról, azonban ezzel nem a Fidesz piac- és magántulajdon-ellenes demagóg politikáját kívánják ezzel támogatni, hanem a további magánosítási lehetőségeket tekinenék át, olvasható az SZDSZ szerdai közleményében. Mint írják, a parlamenti ülésen azt vitatnák meg, hogy a Richter gyógyszergyáron, a Nemzeti Tankönyvkiadó Vállalaton, a Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok Rt-n és a Bábolna Rt-n kívül melyek azok a további állami cégek, amelyek privatizációjára lehetőség van, mert az államnak sem a csirketenyésztés, sem a könyvkiadás nem feladata.

Magyarország magántulajdonon alapuló piacgazdaság, emlékeztetnek a közlésben, hozzátéve, hogy egy ilyen gazdaságban pedig célszerű magánkézbe adni azokat a cégeket, amelyek beilleszthetők a piac logikájába. A privatizációnál ugyanis nem az eladási ár bevételezése a legfontosabb, hanem az, hogy a magántulajdonban lévő cégek hatékonyabban működnek az állami tulajdonúaknál, mutatnak rá a szabad demokraták.

"A Szabad Demokraták Szövetsége változatlanul fenntartja eddigi álláspontját, amely szerint a legjobb állam is rosszabb, mint a legrosszabb magántulajdonos", olvasható a közleményben.