Újabb rossz üzlettel vádolják a Debreceni Önkormányzatot

MTI
2004.08.09. 17:50
Kovács László debreceni SZDSZ-es képviselő szerint több mint 200 millió forintos kár érte a város önkormányzatát egy tavaly lebonyolított ingatlaneladás miatt - ezt a városatya hétfőn megtartott sajtótájékoztatóján jelentette be. Elmondta: egy közgyűlésen feltett kérdésére a polgármestertől kapott válasz szerint az új helyre költöző városi csecsemőotthonnak helyet adó kéthektáros ingatlan tavaly az egy évvel korábban megállapított 600 millió forintos kikiáltási ár helyet csak 400 millió forintért talált új gazdát. Ráadásul az árverésen egyedül licitáló Hélinveszt Kft. olyan szerződést kötött az önkormányzattal, amely szerint ha 2003 végéig nem tudja birtokba venni az ingatlant, akkor ez év július 31-ig napi 104 ezer forint kötbért, azt követően pedig ennek a dupláját kapja meg az eladótól.

Mivel a csecsemőotthon számára épülő lakóotthon átadása ez idáig nem történt meg, és várhatóan leghamarabb csak októberig történik meg, az önkormányzat több mint 41 millió forintot köteles kifizetni. Amennyiben még későbbre húzódik a költözés, év végéig ez az összeg az 54 millió forintot is elérheti. Kovács László emellett azt is érdekesnek találja, hogy a Hélinveszt Kft. szerinte annak a Kotosmann Zoltánnak az érdekeltségi körébe tartozik, aki a Debreceni Vagyonkezelő Rt. igazgatósági tagja.

A felvetésre reagálva Racsmány Gyula, a polgármesteri hivatal vagyonkezelési osztályvezetője a következőket nyilatkozta: 2002-ben 692 millió forintos kikiáltási áron szerették volna értékesíteni az ingatlant, amelyet tavaly júliusban azért adtak el 400 millió forintért, mert a területen lévő épületek lebontását a vevő vállalta. Az osztályvezető szerint azért sem károsodott az önkormányzat, mert a Hélinveszt Kft. már tavaly kifizette a vételárat, amelyet így az önkormányzat felhasználhatott, s a kötbérként fizetendő jegybanki alapkamat mértéke ehhez képest nem jelent veszteséget.