Kártérítés a Hernád árvízkárosultjainak

MTI
2004.08.19. 14:44
A Hernád árvize által sújtott harmincöt településvédekezésre mintegy 100 millió forintot fordított, az önkormányzatok számlájára már napokkal ezelőtt átutalt a 75,8 millió forintot a Belügyminisztérium a központi vis maior alapból, a további 24 millió forintot pedig a jövő hét végéig megkapják - mondta Gyárfás Ildikó, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Védelmi Bizottság elnöke csütörtökön Hernádvécsén.

A károsultak augusztus 31-ig jelenthetik be a jegyzőknek a károkat, amelyeket szakértők szeptember 5-ig felmérnek, a minisztérium pedig a szeptember 15-i kormányülésen a kabinet elé terjeszti a javaslatot a kárenyhítés összegéről, mondta.

A vissza nem térítendő támogatás az önkormányzatokon keresztül jut el az érintettekhez. A helyreállítható, de nem biztosított épületeknél a kárösszeg felét kapják meg a családok, a biztosított épületek esetében a biztosítási összeg és a tényleges kár közötti különbözet felét fedezi az állam.

A Hernád áradása során mintegy másfélszáz magántulajdonú épület sérült meg kisebb-nagyobb mértékben, három teljesen összedőlt, több lakhatatlanná vált.