Az MDF vizsgálóbizottságot kezdeményez a korrupciós ügyek feltárására

MTI
2004.09.01. 15:49
Három MDF-es országgyűlési képviselő határozati javaslatot nyújtott be Szili Katalinnak, az Országgyűlés elnökének, amelyben vizsgálóbizottságot kezdeményeznek "a kormányzati korrupciós ügyek feltárására". Herényi Károly, a kisebbik ellenzéki párt frakcióvezetője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján a javaslatról - amelyet rajta kívül Püski András és Fülöp István (MDF) jegyez - elmondta, hogy az augusztus 22-i Medgyessy-interjúban elhangzottakkal kívánnak foglalkozni. A kormányfő akkor korrupciós érintettséggel vádolta az SZDSZ-t, az MSZP koalíciós partnerét.

A határozati javaslat szerint az MDF azt szeretné megtudni, hogy a miniszterelnök mire alapozta az elhangzott kijelentéseket, van-e összefüggés a kormány által autópálya-építésre kiírt pályázatok, illetve az említett "korrupciós ügyek" között, valamint van-e kapcsolat a kormányfő "lemondatása" és az általa említett korrupciós ügyek között. Herényi Károly közölte: pártja azt szeretné, hogy véget érjen a politikában és a gazdaságban tapasztalható "mutyizás" és el lehessen oszlatni a korrupció gyanújának árnyékát.

Úgy vélte, hogy a vizsgálóbizottság felállítása minden parlamenti párt érdeke: az SZDSZ-nek, mert a korrupció gyanúja vetődött rá, az MSZP-nek, mivel az SZDSZ a koalíciós partnere, valamint az ellenzéknek, a Fidesznek és az MDF-nek szintén érdekében áll a helyzet tisztázása.