A Terror Háza elutasítja a hungaristák koszorúzását

MTI
2004.09.03. 18:44
A Terror Háza Múzeum vezetősége - a véleménynyilvánítás szabadságának tiszteletben tartása mellett - a leghatározottabban elutasítja a Magyar Jövő Csoport hungarista mozgalom szándékát, hogy a múzeum előtt koszorút helyezzen el Szálasi Ferenc hatalomátvételének 60. évfordulóján, közölte a múzeum pénteken.

"A Terror Háza Múzeum a közelmúlt diktatúráit, így mind a nyilas, mind a kommunista terror-rendszert megszenvedő áldozatoknak állít emléket. Az Andrássy út 60. fájdalmas mementó, történelmünk sötét korszakának és az intézményesített erőszaknak a szimbóluma." 1944-ben a "Hűség Háza" pincéiben "a nyilasok emberek százait kínozták meg és gyilkolták le". "Ezért kérjük a szervezet képviselőit, tartsák tiszteletben az áldozatok emlékét, s tevékenységüknek keressenek más helyszínt" - áll a múzeum közleményében.

A magát hungaristának nevező Magyar Jövő Csoport október 15-re demonstrációt jelentett be a fővárosban, az Andrássy út 60. szám elé. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) vizsgálta, hogy a bejelentés megfelel-e a gyülekezésről szóló 1989. évi III. törvényben foglaltaknak. "Nem volt törvényes lehetőség a demonstráció tiltására, ezért a Budapesti Rendőr-főkapitányság azt tudomásul vette" - jelentette ki a BRFK sajtóügyeletese, Unger Pál.