Fideszes interpelláció a műholdas adatszórásról

2004.09.13. 15:44
Az informatikai tárca közbeszerzési gyakorlatát kérte számon két fideszes képviselő hétfői interpellációjában. Nyitai Zsolt az izraeli DEGEM cég közbeszerzés nélkül szerzett négyszázmilliós megbízására utalt, illetve a műholdas adatszórásról is beszélt.

Nyitrai számon kérte, hogy az IHM a legdrágább ajánlatot választotta a műholdas adatszórás program kivitelezőjének hatszázmillió forintért. Emlékeztetett: a nyertes az a Teledatacast Kft. lett, amelyet néhány hónappal korábban adott el az állami tulajdonú Antenna Hungária egy valamikori SZDSZ-es pártalkalmazott üzlettársának.

Kovács Kálmán informatikai miniszter válaszában azt mondta, a négyszázmilliós megbízás nem létezik, így nem is volt semmilyen közbeszerzésnek az izraeli DEGEM cég nyertese. A műholdas adatszórásról azt mondta, a bíráló bizottság egyhangú döntést hozott a Teledatacast ajánlata mellett és a testületnek tagja volt a pénzügyi- és az oktatási tárca delegáltja is. Rogán Antal nem fogadta el a választ, felhívva a figyelmet arra, hogy olyan szolgáltatások alapján lett nyertes a TDC, amelyeket - például a hétvégi adatszórást - használni sem kívánnak. A parlament ugyanakkor elfogadta a miniszteri választ.