Dávid Ibolya szerint koncepciótlan az állami fogyókúra

MTI
2004.09.14. 11:28
Szükséges az állami fogyókúra, a hatékony, karcsúbb állam konzervatív követelmény, az MDF azonban nem végiggondolatlan átalakítást, hanem értékelhető állam és értékelhető intézményrendszer működtetését tartja kívánatosnak - közölte Dávid Ibolya kedden az MTI-vel. "Aggodalomra ad okot azonban, hogy a Gyurcsány Ferenc által bejelentett karcsúsítási programról csak annyit tudni, hogy körülbelül 80 ezer embert is elbocsáthatnak, és 40 milliárdot tettek félre rá" - áll az MDF elnökének közleményében. Dávid szerint a lényegről, arról, hogy milyen állami feladatok mellé milyen kapacitásokat kell rendelni, "a kormánynak láthatóan nincs pontos képe és koncepciója".

"Tartani kell attól, hogy a végiggondolatlan átalakítással az állam jelenlegi hatékonysága tovább romlik. A kisebb állam ugyanis önmagában nem jelent megoldást, ha nem képes megoldani a rá bízott feladatokat".

"A nagyvállalatoknál elfogadott módszer a szervezet működési hatékonyságának vizsgálata. Egy normális országban a közszolgáltatásoknál is ehhez a módszerhez kell folyamodni. Az állampolgároknak joguk van tudni, hogy a minisztériumokban, önkormányzatoknál hatékonyan költik el adóforintjaikat, vagy pazarlás folyik. Az állami szféra reformjára, méghozzá átgondolt és racionális reformjára van szükség" - írta nyilatkozatában Dávid Ibolya.