Orbán szőlője a parlamentben

Klubrádió
2004.09.20. 07:00
Az "Orbán-szőlő"-ügyében tesz fel kérdést a parlamentben az MSZP-frakció. A szocialisták azt szeretnék tudni, hogy az előző ciklusban mennyi állami támogatást kapott ültetvény-telepítésre az a cég, amelynek társtulajdonosa Orbán Viktor Fidesz-elnök felesége is.

A "Vasárnapi Hírek" című lap azt írta: több mint 30 millió forint vissza nem térintendő támogatást kapott ültetvénytelepítésre 2001-ben a Szárhegy-Dűlő Sárazsadány-Tokajhegyalja Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. A Népszava úgy tudja: a 71,5 millió forint összértékű beruházásból 41,5 millió forintot állt a költségvetés13 hektár szőlő telepítéséhez.

A cég alapítói közé tartozik - a Vasárnapi Hírek szerint - Szász István Attila budapesti ügyvéd, akinek az irodájában kezdte ügyvédi pályáját Lévai Anikó, de a tulajdonosok sorába tartozik Madarász László, a Postabank Rt. 1998-ban kinevezett korábbi elnöke is.

Nemrégiben Wekler Ferenc, az SZDSZ képviselője kapott - hozzátartozóival együtt - 270 milliós vissza nem térítendő agrártámogatást. A szabaddemokrata parlamenti alelnök lemondott posztjáról. A Fidesz az ügyben összeférhetetlenségi indítványt adott be.