A Hatvannégy Vármegye Mozgalom a vajdasági magyarság mellett tüntetett

MTI
2004.09.24. 21:21
A vajdasági magyarokat ért atrocitások miatt rokonszenvtüntetést tartott a délvidéki magyar nemzeti kisebbség mellett pénteken Budapesten a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM). A Felvonulási téren, Szerbia és Montenegró nagykövetsége közelében tartott demonstráción több mint háromszázan vettek részt. Többen Árpád-sávos lobogókat, nemzeti színű zászlókat vittek magukkal.

Toroczkai László, a HVIM elnöke a tüntetők előtt arról beszélt, hogy Trianon óta, 84 éve "háború dúl a Kárpát-medencében", és a délvidéki fiatalok minden nap megharcolnak magyarságukért. Török Petrovics Kristóf, a HVIM tiszafüredi tagozatának elnöke, a tüntetés szervezője elmondta: a szerb nagykövetségnek az atrocitások ellen tiltakozó petíciót szerettek volna átadni, de azt a képviselet nem vette át. Gyetvai György Gergely, a Magyarok Világszövetségének budapesti elnöke méltatta a magyar európai parlamenti képviselők fellépését az ügy rendezése érdekében.

A tüntető tömeg a rendezvény során többször skandálta, hogy "Vesszen Trianon!"; "Nem, nem soha!". A rendezvényen képviseltette magát a Honfoglalás 2000 Egyesület, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Lelkiismeret ,88, valamint a Trianon Társaság.