Gyurcsány csak három igent mondana

MTI
2004.10.20. 20:07
Gyurcsány Ferenc szerint a 2007-2014 közötti időszakra szóló programban dönteni kell arról, hogy mi az az egy-két, az MTV Híradója szerint három terület, amelyben Magyarország sokkal eredményesebb lehet mint versenytársai, és ezekre a területekre kell koncentrálni az erőforrásokat. A miniszterelnök az MSZOSZ szerdai budapesti szövetségi tanácsülésén kijelentette: ez egyben azt is jelenti, hogy csak néhány igent lehet és igen sok nemet kell majd mondani. Mindez népszerűtlen feladat. Mégis vállalni kell ezt, Írország és Spanyolország példája is ezt mutatja - tette hozzá.

A miniszterelnök a szakszervezeti felvetésekre reagálva úgy fogalmazott: "nem lehet külön európai bérfelzárkóztatásról beszélni, csak az egész nemzet felzárkóztatásáról". Ebben sok más terület is benne van, s a gazdasági növekedés, a jól kijelölt program, valamint az Európai Uniótól elnyerhető többletforrások adnak majd lehetőséget a megvalósításra - húzta alá Gyurcsány Ferenc.

Ugyancsak szakszervezeti felvetésre válaszolva a miniszterelnök elmondta: tisztában van vele, hogy milyen nagy szükség lenne a vasút fejlesztésére, de egyenesen meg kell mondani: erre most nincs pénz. A 2002-es közalkalmazotti keresetemelés minden évben igényli a többletforrásokat és az autópálya-építés is ilyen tételek, amelyek nem adnak módot további jelentős vállalásokra.