Az iraki kormány maradásra kéri a magyar csapatokat

MTI
2004.10.21. 09:32
Valóban létezik egy levél, amelyet az iraki kormány küldött Magyarországnak - erősítette meg a tv2 információját László Boglár kormányszóvivő csütörtökön. A tv2 szerdán este arról számolt be, hogy az iraki kormány levélben kérte Magyarországot: továbbra is maradjanak az Irakban szolgálatot teljesítő katonái.

Egy, a kormányhoz közel álló, a levél tartalmát ismerő tisztviselő közölte, az iraki fél azt kéri, hogy a magyar katonák mandátumuk kitöltése után még mintegy egy évig maradjanak Irakban, és ezzel segítsék a választások zavartalan lebonyolítását, valamint a megalakuló új kormány tevékenységét. "A kormány határozott álláspontja továbbra is az, hogy a magyar katonák mandátumuk kitöltéséig Irakban maradjanak, a mandátum lejárta előtt pedig megfelelő időpontban szülessen parlamenti döntés a hogyan továbbról" - nyilatkozta László Boglár.

Az esetleges folytatásról négy szempont alapján születhet döntés. A kormányszóvivő ezen szempontok közé sorolta Magyarország érdekét, a globális biztonsági helyzet alakulását, az iraki kormány kérését, valamint a NATO-szövetségesek álláspontját.