Lendvai: Nem megoldás a kettős állampolgárság

MTI
2004.11.02. 10:48
A kettős állampolgárság nem megoldás sem a határon túli magyaroknak, sem Magyarországnak, mert egy tömeges bevándorlás összeroppanthatja az anyaország gazdaságát - jelentette ki Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője egy keddi televíziós műsorban. Inkább a szabad mozgást, a kapcsolattartást és a szülőföldön való boldogulást kell segíteni - mondta a szocialista párt frakcióvezetője az MTV Nap-kelte című műsorában a Magyarok Világszövetsége által kezdeményezett népszavazással kapcsolatban.

"Erre az így feltett kérdésre a magyar állampolgárság dolgában én is nemet fogok szavazni, de azért valamire igent mondok, (...) arra, hogy épp a fájdalom és a szétszaggatottság orvoslása, tompítása érdekében, ne nyugodjuk bele a mostani állapotba, és hozzunk újabb intézkedéseket a szabadabb mozgás, a szabadabb határátlépés, a szülőföldön való boldogulás érdekében, hogy ne a (...) tömeges exodus legyen az erdélyi, felvidéki, délvidéki magyaroknak az egyetlen megoldás" -mondta Lendvai.

A december 5-re kitűzött népszavazáson arra a kérdésre kell válaszolni: "Akarja-e, hogy az Országgyűlés törvényt alkosson arról, hogy kedvezményes honosítással - kérelmére - magyar állampolgárságot kapjon az a magát magyar nemzetiségűnek valló, nem Magyarországon lakó, nem magyar állampolgár, aki magyar nemzetiségét a 2001. évi LXII. törvény 19. paragrafusa szerinti magyarigazolvánnyal vagy a megalkotandó törvényben meghatározott egyéb módon igazolja?".