Iraki hosszabbítás: november 15-én szavazhat a parlament

MTI
2004.11.05. 14:32
A kormány azt kéri, hogy hétfőn kezdődjön meg a parlamenti vita az iraki magyar katonai szerepvállalás meghosszabbításról, és rá egy hétre, november 15-én hozza meg döntését az Országgyűlés - jelentette be a honvédelmi miniszter pénteken Budapesten.

Juhász Ferenc minderről azután beszélt újságíróknak, hogy a parlamenti pártok képviselőit tájékoztatta az év végéig lejáró mandátum március 31-ig tervezett meghosszabbításáról. Közölte, a mostani találkozót azért kezdeményezte, hogy a pártok kellő információval rendelkezzenek döntésük meghozatalához. Hozzátette: "ez egy olyan döntés, amelyet mindenkinek saját magának kell meghoznia, és ennek a következményét minden egyes parlamenti pártnak saját magának kell viselnie".

A kormány úgy véli, hogy a magyar misszió "működése gyümölcsének learatására a januári iraki választást követően kerülhetne sor" - mondta Juhász, majd hozzátette: a választással valósul meg az az eredmény, "amiért egyáltalán kimentünk".

A miniszterelnök és a honvédelmi miniszter Irakba utazik a közeljövőben. Juhász Ferenc ezt pénteken jelentette be, amikor videotelefonon kapcsolatba lépett az iraki magyar kontingens megbízott parancsnokával. Gyurcsány az MTI kérdésére azt is közölte: akármilyen döntés szülessen is ebben az ügyben, még karácsony előtt mindenképp kilátogat Irakba az ott állomásozó magyar katonákhoz.