Áder: A kormánypártok sem értenek egyet Irak ügyében

MTI
2004.11.08. 22:41
Áder János (Fidesz) szerint a két kormánypárt álláspontja között ellentmondás van: az SZDSZ azt mondja, hogy addig kell a magyar kontingensnek Irakban maradnia, amíg szükséges, a kormányfő szerint viszont március 31-e után már nincs szükség a magyar csapatokra Irakban.

Eörsi Mátyás (SZDSZ) közölte: előfordul, hogy a koalíciós pártok nem minden kérdésben értenek egyet, de az SZDSZ támogatni tudja a kormány javaslatát.

Szalay Gábor (SZDSZ) úgy vélte, az iraki magyar kontingensnek önmagában nincs súlya, csak szimbolikus jelentősége van. Mint mondta, Magyarország nem engedheti meg magának, hogy kivonja Irakból ezt a 300 fős kontingenst, azért sem, mert Iraknak nincs működő kormánya, közigazgatása, és ez komoly veszélyt jelent az egész Közel-Kelet stabilitására.

Juhász Ferenc honvédelmi miniszter azt mondta: az elkövetkező egy hét a döntésig lehetőséget ad az ellenzéknek arra, hogy végiggondolja, hogyan hat a javaslat elutasítása a koalícióban részt vevő többi országra, miként alakul majd az előterjesztés elutasítása esetén Magyarország érdekérvényesítő képessége.

A miniszter szerint a szavazáskor a képviselők az ország érdekérvényesítő képességéről és erkölcsi normákról is döntenek. Mint mondta, a 300 fős magyar kontingens együttműködést jelez.

Juhász Ferenc azt kérte az ellenzéktől, hogy mérlegelje, mit jelent a javaslat elutasítása a Közel-Kelet szempontjából.