Gyurcsány: Brüsszel nem kérte Kovács jelölésének visszavonását

MTI
2004.11.09. 09:54
A kormányfő nem kapott Brüsszelből megkeresést arra az elmúlt hetekben, hogy vonja vissza Kovács László európai biztosi jelölését - a kormányfő egy kedd reggeli rádiónyilatkozatában dicsérte a volt külügyminiszter diplomáciai érzékét.

"Semmilyen ilyen megkeresést nem látok. Barroso elnök úrral egyetlenegy levélváltás volt, amelyben miután ő felhatalmazást kért, hogy új bizottságra tegyen javaslatot, megkérdezte a kormányfőket, köztük engem is, hogy ki az adott országnak a jelöltje. De ez egy kérdés volt, ebben nem volt javaslat, és különösen nem volt vélemény" - mondta Gyurcsány Ferenc a Magyar Rádióban. Hangsúlyozta: azért maradt Medgyessy Péter előző kormányfő jelöltje mellett, "mert jó jelöltnek" gondolja.

A miniszterelnök az adó-és vámügyeket az egységesülő Európában az egyik legfontosabb, legizgalmasabb kérdésnek tekinti.

"Ez a szándék, hogy az adópolitikát, sőt, bizonyos adóalapok számításának módját, sőt, bizonyos adókulcsokat egyeztessünk, sőt felvessük, hogy legyen egységes európai adóbevétel, ez az egyik legizgalmasabb területe a világnak, itt van szükség arra a diplomáciai érzékre, amelyek Kovács László egyébként rendelkezik" mondta Gyurcsány Ferenc.